Guta – generalitati si sfaturi

Guta este o afectiune a articulatiilor ce se caracterizeaza prin inflamarea lor si episoade dureroase cauzate de inflamatii. Durerea, roseata in zonele afectate, mancarimi si caldura locala sunt simptome ale acestei boli. Guta este mai intalnita in randul barbatilor, iar fara tratament boala poate evolua neplacut si provoca dureri severe ale articulatiilor.

Care sunt cauzele?

 Principala cauza a acestei afectiuni este hiperuricemia (excesul de acid uric in sange). Aceasta nu are simptome si nu cauzeaza niciun fel de complicatii, iar unele persoane care au un nivel crescut de acid uric in sange nu ajung sa sufere niciodata de guta. Cauza hiperuricemiei nu este cunoscuta, dar este posibil ca cel mai mare factor care sa determine aparitia ei sa fie cel genetic. Exista si alti factori ce pot determina guta printre care se numara: obezitatea, indigestia de alcool, in special de bere, dieta bogata in carne si fructe de mare sau diete cu continut caloric foarte scazut.


Si unele tratamente medicamentoase pot creste concentratia acidului uric din sange. De aceea, ar trebui sa cititi cu mare atentie prospectul medicamentelor pe care le luati frecvent, mai ales daca au unele efecte secundare neplacute.

Dar simptomele?

Chiar daca cristalele de acid uric incep sa se depuna la nivelul articulatiilor, boala in sine poate sa apara la o distanta mult mai mare de timp. Guta are urmatoarele simptome: cresterea temperaturii locale, durere si sensibilitate la nivelul articulatiilor, durerea nocturna intensa, disconfort di unroti chiar febra.

Cand simptomele gutei isi fac simtita prezenta, acidul uric cdare este prezent in sange s-a depozitat deja sub forma cristalelor de acid uric in zonele articulatiilor. Cel mai afectat este degetul mare de la picior, dar mai pot fi afectate si articulatiile membrelor, in diferite zone. Cel mai adesea aceasta se manifesta in zonele genunchilor si coatelor.


Sftauri si tratamente

Expertii au cateva sfaturi pentru pacientii care sufera de guta. In primul rand, este necesar un consult de specialitate cand apar dureri severe la nivelul unei articulatii sau zona se inflameaza, devine rosie si calda. Dieta si obiceiurile alimentare trebuie schimbate complet, in functie de sfaturile medicului, iar consumul de alcool ar trebui limitat.


Guta nu are un leac, iar odata instalata, aceasta boala va ramane mereu in organism. De aceea tratamentul se va administra pe tot parcursul vietii, pentru a controla nivelul de acid uric din sange. Cei ce sufera de guta trebuie sa inteleaga ca e foarte important sa respecte schimbarile dietei alimentare, indiferent de tratamentul medicamentos care le-a fost prescris. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu