Fabula gemenilor astronauti

Atunci cand eram in clasele de gimnaziu, in cadrul orei de fizica, profesoara explica faptul ca atunci cand 2 frati gemeni astronauti sunt despartiti de 50.000.000 de kilometri, acestia vor prezenta cateva diferente. In caz ca nu v-ati dat seama, acesta cifra reprezinta distanta dintre Terra si Luna. Fabula spunea ca timpul va trece cu totul si cu totul diferit pentru fratele de pe Luna in sensul ca acesta va imbatrani mult mai greu, iar in cazul celui de pe Pamant este posibil ca acesta sa isi intalneasca fratele intr-un scaun cu rotile. Fabula se refera la faptul ca timpul nu se intoarce niciodata inapoi si trebuie pretuit cu mare grija, pentru ca nu se stie cand va veni momentul in care te desparti de cei dragi. Chiar daca aceasta fabula are o invatatura frumoasa, din punct de vedere al legilor fizicii, se pare ca nu este chiar atat de veridica.

Experimentul NASA

NASA a facut un experiment care se bazeaza pe aceasta fabula si a trimis un frate geaman in spatiu timp de un an. Astfel, la sfarsitul celor 12 luni, cercetatorii au verificat toti parametrii corpurilor gemenilor precum si acuitatea mentala. Din punct de vedere al indicilor care stabilesc nivelul sanatatii corporale s-a descoperit ca fratele geaman care a petrecut un an in spatiu a fost mai putin afectat (aproape de 0) de catre gravitatie iar genele acestuia au suferit cateva modificatii minore.

Astfel, se pare ca cele doua persoane au imbatranit in acelasi ritm, insa au fost descoperite schimbari de care nu ne-am fi putut da seama pana atunci. Tu ce parere ai despre modificarile pe care cele doua persoane le-au suferit?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu